Skidåkning i Charmonix vecka 8
2003-02-23 20:00

Chamonix Bilder ifrån Charmonix

Helt underbart!! Vad mer kan man säga att vi haft tur med vädret, det har varit sol varje dag och vi började skidveckan med att åka till “LeTour” skidsystem. Där var det många bra backar, dock så skulle Tomas, Greger och jag åka lite offpist på eftermiddagen och då började äventyret, jag följde med Tomas och Greger utanför pistområdet och det var inga problem i början. Dock så blev snart varse att det lutade mer och mer och vi hamnade ofrivilligt i en ravin med mycket brant nedåtlut. Snön hade töat och frysigt igen så det var skare och isigt, jag åkte på ravinkanten då jag tappade fästet gled nedför ravinen mot en kant där det var ett stup några meter, jag kunde omöjligt stanna fastän jag satte i stålkanterna i backen och satte mig på rumpan för att sakta ned farten, jag bara gled närmare och närmare kanten…..hjälp tänkte jag!! Vad skall jag göra nu??, jag satte staven nedanför skidorna för att få skidorna som inte bet i snön att bromsas upp så jag kunde få slut på kanandet mot stupet. Tomas och Greger skrattade och kunde tyvärr inte göra något. Där var jag faktiskt rädd ett tag, hade jag inte haft stavarna som räddat mig så hade jag kanske inte kommit hem hel igen. Men det gick bra, men hjälp av stavarna så kunde jag komma från stupet och ta mig nedåt förbi stupet.

Men glädjen blev kortvarig, på nytt började det luta i backen som sjutton, Tomas och Greger försvann in i skogen och det var ju minst 2 meter snö och denna snön var lite lösare så stavarna bara försvann, man fick kämpa sig nedåt mellan trädet och plötsligt hände det, jag stannade upp för att ta en paus då jag var trött i benen, jag lutade lite för mycket så jag tappade balansen och voltade nedåt i backen men stoppades av en gran några meter ned i backen och ena skidan utlöstes och kastades ungefär 5 meter ned i backen och försvann i snön. Jag satt nu i en gran med bara 1 skida, jag fick ta av denna skidan också och sedan kravla mig ner och hämta upp min andra skida, men det var djup snö så jag sjönk ned till midjan hela tiden när jag försökte gå, jag var utmattad och trött och hade snö överallt, men trots allt var jag hel. Efter ca 30 minuter inne i skogen kom jag ut till något som liknade en pist, jag kunde ta mig ner till en liftstation som heter “Les Esserts” och där stod Tomas och Jonas och väntade. Tomas hade lyckats ta sig genom skogen och ned till liftstationen, men vart var Greger!? Tomas ringde Greger och då befann han sig nere vid en damm, mycket riktigt låg det en damm nedanför “Les Esserts” och det var långt dit, Greger fick gå och gå i cirka 20 minuter för att komma ut till en blå pist som ledde ner till “Vallorcine” där han kunde ta ett tåg till “Le Tour” igen. Snacka om vilket äventyr. Tilläggas kan att allt hände på eftermiddagen och det var inte långt till liftarna stängdes.

De övriga dagarna så var det lugnare och vi åkte i skidsystemen “Grand Montets”, “La Praz”, “La Brevent” och “L’Index”. Efter 3 dagar hade jag ont i vader, ben och fötter och valde att ta en fridag och jag åkte upp på “Mont Blanc”, där uppe på 3843 meters höjd kunde man se toppen på 4810 meter. Det tog cirka 1 timme att ta de 2 linbanorna upp dit till toppen som heter “Aiguille du Midi” på 3800 meter och där fanns en station där man hade terrasser där man kunde ta kort mm.. En del tog med sig sina skidor och de åkte med guide ner från berget, en guide kostade ca 60 per person (ca 600 svenska kronor). Vi beslutade istället att betala 25 för en dagstur med buss till “Courmayeur” i Italien istället. Det var otroligt fina pister i Courmayeur och det var en härlig dag med mycket åkning och vi åt en pizza på lunchen i backen och avlutade dagen med “afterski” på ett ställe nere i Courmayeur. Sedan var det att åka buss hem till Chamonix igen genom Mont-Blanc tunneln som var 11611 meter lång (1,16 mil).

För att summera veckan som gått så har det varit mycket härlig skidåkning, mindre bra mat och framförallt dyr mat. Jag betalade tex. 120 kronor för lite pasta med bolognese, hallå eller!?!? Ofta fick man betala minst 100 kronor för en vanlig lunch i backen.

Det har varit kul att äntligen fått komma ner på kontinenten och åka skidor.

/Magnus