Fiber
2017-05-12 15:31

Idag fick jag besök av Eltel och de kopplade in fiber i huset. Jag gick sedan in på Zmarket och lade beställning på 100/100Mbit/sek. Efter ca 2 timmar fick jag bekräftelse om att beställningen var klar.

Kopplade in min Edgerouter Lite mellan nätverket hemma och fiber anslutningen och efter ca 30 min så var allt igång. Ubnt Edgerouter är en trevlig liten brandvägg/router som är lätt att jobba med om man har lite djupare kunskaper om nätverk. Avråder dock att köpa en sådan om man inte har koll på hur internet, nätverk och TCP/IP fungerar.

Vilken befrielse detta var, det gamla 24 Mbit/sek ADSL presterade som bäst 1 MB/sekund… nu går det med ca 8-9 MB/sekund. Bredbandskollen gav ca 95 Mbit/sekund i båda riktningarna, vilket är väldigt bra och nära hastigheten man köpt.